• Testimonial Afbeelding

    Heel fijne, plezante, leerrijke verjaardags-kookworkshop! Je hebt ons goed in het gareel kunnen houden meneer chef kok Peter ;-)!

    Anneke
Het lekkerste Witlof komt uit de Grond
Spectaculinair

Het lekkerste Witlof komt uit de Grond

05 november 2014

Een Streekproduct om fier op te zijn !

Van oktober tot mei kan je het echte grondwitlof verkrijgen, maar nu is het het beste moment: de eerste stronkjes zijn nog zo mals als boter, en zeer zacht van smaak !
Het witlof is een product van eigen bodem, nog door echte mensenhanden gekweekt !

Het witlof is het resultaat van zeer intensieve arbeid, en dat proef je natuurlijk. Weet je hoe je het grondwitlof kan onderscheiden van de het witlof ? Je weet vast en zeker van de kookprogramma's op TV dat je het witlof eerst in twee moet snijden en de bittere kern moet verwijderen, wel dit is dus witlof van watercultuur. Grondwitlof heeft een veel kleinere kern, en die is helemaal niet bitter. Je kan die dus gewoon laten zitten, en dit zorgt er voor dat het witlof veel vaster blijft bij bv het bakken. Iedereen kent wel het probleem dat het andere witlof gemakkelijk uit elkaar valt...

Witlof is zo veelzijdig dat je er veel meer mee kan doen dan enkel hesperolletjes maken of stoven in goei boter. Ik heb alvast een heerlijk slaatje gemaakt, in de zomer zeer origineel bij de barbecue, en nu in de herst een prachtig gerechtje bij wildpaté of gerookte eendeborst.

Witlofslaatje met Granaatappel en gekarameliseerde Walnoten

Ingrediënten:
Witlof - jonge slablaadjes
granaatappel - granaatappelazijn (of frambozenazijn) - mosterd - walnotenolie (of olijfolie)
walnoten - goei boter - ahornsiroop

Snij de granaatappel op en haal de pitjes er uit - vermijd zoveel mogelijk velletjes - doe zeker een schort aan, want het sap maakt lastige vlekken. 
Marineer de pitjes in de granaatappelazijn gedurende enkele uren, of beter nog een nachtje. Laat uitlekken maar hou het sap bij.

Laat de walnoten heel zachtjes stoven in de boter gedurende een kwartiertje (de boter mag zeker niet beginnen kleuren) en blus met een geutje ahorsiroop, goed mengen en laten afkoelen.

Snij het witlof in lange reepjes en meng met de sla en de pitjes van de granaatappel, gebruik gerust je handen ! Maak een vinaigrette met granaatappelvocht en de olie, en meng dit onder de sla. Proef even of je nog peper of zout wil toevoegen. Strooi nog wat pitjes over het slaatje en werk af met stukjes gekarameliseerde walnoten

Smakelijk !!!

(met dank aan vaste witlofboer Minoodt uit Aaigem, Njam voor het basisidee, Jasmine om het mij de eerste keer te laten proeven,  en Vom Fass voor de heerlijke Granaatappelazijn)